A műszaki találmányok szerepe a rendszerváltozásban

A bársonyos forradalomra emlékeznek ma Csehországban, Szlovákiában. A negyedszázaddal ezelőtt történt áttörésben óriási szerepe volt a műszaki újdonságoknak, találmányoknak.

A szocializmus mintegy négy évtizedig tartotta magát a Szovjetunió egykori csatlósállamaiban. Nem valószínű, hogy az akkor élő emberek szellemileg „gyengébbek” lettek volna, mint az 1989-es forradalom idején, viszont mindenképpen volt egy óriási hátrányuk, mégpedig az információ-áradat korlátozása.

Emlékezzünk vissza, mi volt pár évtizeddel ezelőtt, amikor még fal választotta ketté Berlint. A szocialista országokban csak nagyon korlátozott mértékben juthattunk hozzá „nyugati” hírforrásokhoz, és a kommunista hatalom még azt is akadályozta. A Szabad Európa rádiót zavarták, a szocialista rádiókészülékekbe általában csak a keleti ultrarövid hullámot építették belé. A televíziózásra is külön keleti szabvány volt, aki a bécsi adót akarta fogni, külön be kellett szereltetnie a hangot! Erős cenzúra alá estek a mozifilmek is.
A műszaki fejlődés viszont a nyolcvanas években olyan újdonságokkal jött elő, mint a faxkészülék, a fénymásolók, a számítógépek (internet még nem volt, de modemes kapcsolattartás már igen), jött a videómagnó és megjelentek a háztetőn a műholdas antennák is. A határt ugyan még őrizték, nem utazhattunk, de az új találmányok ledöntötték az információáradat falát. És ez legalább annyira fontos, mint pl. Gorbacsov peresztrojkája.  Az új „kütyük” által beérkezett információs halmaz egyértelműen figyelmeztetett a kommunista rendszer hazugságaira, pl. arra, hogy milyen jól élünk!

Ez a műszaki fejlődés a rendszerváltozást követően még erőteljesebbé vált.  Könyvtárak férnek el egy apró kulcson, az internetnek köszönhetően a tájékoztatás átfutási ideje gyakorlatilag lenullázódott. A találmányoknak viszont számos negatív velejárója is van, az ember megbolygatta a természet rendjét, és veszélyezteti földünk létét. Ennek a veszélyhelyzetnek a kezelése ma legalább akkora feladat, mint 25 évvel ezelőtti rendszerváltozás megvalósítása.

Oriskó Norbert, Felvidék.ma