Ghymes-születésnap az Arénában

Idei első fellépésén fennállásának 30 évét ünnepelte a Ghymes. A neves felvidéki együttes január 4-én a Papp László Budapest Sportarénában több ezres közönség előtt adott három órás impozáns koncertet.

Jótékonysági koncert volt, miután a bevétel nagy részével az Istenadta Tehetség című programhoz kapcsolódóan, a Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyermekeiért Alapítványt támogatták. Miért éppen ezt az alapítványt? „Azért, mert valahogy mi is így indultunk el a pályán. Valahonnan messze Budapesttől, a határon túlról Királyrévből, egy kis faluból. Tudom azt, hogy mennyire fontos és mennyire jól esik az, hogy a tehetséges emberek nem csak önerőből küzdenek, hanem kapnak támogatást a céljaik eléréséhez. Ezáltal nem teljesen reménytelen, hogy sikert érjenek el, vagy bármilyen szinten előre tudjanak lépni. Nagyon jó, ha akár anyagilag, akár más formában támogatást kaphat valaki és megmutathatja  a tehetségét, elindulhat a célja felé, a saját sikere felé. Úgy gondolom, rengeteg tehetséges embert nem veszünk észre a távolság, a körülmények miatt. Egy kicsit rólunk is szól így a választásunk.” – mondta egyik év végi interjújában Szarka Gyula (Heti Válasz).

Noha a Ghymest „hivatalosan” csak két ember, a Kossuth-díjas Szarka-fivérek, Gyula  és Tamás alkotják, az Aréna hatalmas színpadán mintegy százan szerepeltek, a Ghymes zenészei mellett a Nemzeti Színház színészei: Huszárik Kata, Farkas Dénes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa – grandiózus összképet alkotva és teljesítményt nyújtva.

Az Aréna parkolójában számos busz és felvidéki gépkocsi parkolt. Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke is jelenlétével köszöntötte azt a páratlan sikerű zenekart, mely hírnevét ugyan a Felvidéken alapozta meg, teljes kibontakozását, átütő sikereit azt követően valósította meg, hogy mintegy 15 évvel ezelőtt kirúgták őket az Ifjú Szivekből.
Nem számozzák a lemezeiket, Szarka Gyula szerint a minap egy újságíró 18-ban állapította meg a Ghymes-albumok számát. „Ez egy ünnepi koncert, tehát egyfajta keretet kívánunk adni pályafutásunk legsikeresebb dalaiból. A műsor összeállításánál figyelembe vettük közönségünk igényét is, hogy szerintük melyek is a legsikeresebb Ghymes-dalok” – mondta Szarka Gyula. Összesen 107 dalra szavaztak a Ghymes rajongók, a legtöbb voksot a Tánc a hóban kapta.

És jöttek a dalok, köztük egy-egy rövid felvezető Gyulától vagy Tamástól, ahogy ezt már megszokhattuk (míg az egyik beszél, a másik hangolja hangszerét, hiszen a Ghymes sok zenekartól – de még hegedűművésztől is – eltérően csakis élőben muzsikál). Elhangzott (a teljesség és a sorrend igénye nélkül): Vándorének, Parasztínek, Január, Kétszaxis, Vágyalku, Alhambra, Ződ hajnal, Szárnyaskezű szeretők, Tüzet viszek, 33, Menjünk mi is Betlehembe, Szép jel, A bor a vér, Messzerepülő, Regölés, Tánc a hóban. A koncert végét a „pikáns” Boszi elhangzása után jelezték, aktuális számmal, az „Új esztendővel”, mely elején Szarka Tamás költőként rövid verseléssel is „megfűszerezett”. A ráadásban jött a Rege, és végén a „Kárpát-medencei himnusz”, a Kézfogás.

A születésnapra egyébként válogatás-album is megjelent, a zenekar legmeghatározóbb számaiból. A Felvidéken, Pozsonyban április 9-én ad koncertet a Ghymes.

Felvidék.ma, O.N.