Invázió a győri Omega-koncertre

Omega-koncerttal, százezres tömeg előtt nyitották meg a Négy Évszak Fesztivált nyári sorozatát, szombat este Győrben. A koncert megtekintése díjmentes volt, a városi önkormányzat ajándéka a polgároknak. A koncert előtt köszöntötték Győr sportbajnokait is, köztük a 30 év után ismét futballbajnok Rába Eto csapatát is.

Két órával a koncert előtt már nagy sikerélménynek számított, ha valaki üres parkolóhelyet talált a koncert helyszíne, a városháza előtti tér közelében. Rengeteg DS és KN rendszámú autó keringett a városban, mutatva, hogy a Régi csibészeknek a Felvidéken is töretlen a népszerűségük. Lengyelországból is sokan jöttek! Megérte, ugyanis teljesen más koncertanyagot láthattunk, mint amilyen az utóbbi évek felvidéki Omega-koncerteken lenni szokott, inkább a tavalyi nagy Aréna-koncertet idézte, volt benne Omega Rhapsody, szimfónikusok és válogatás a fél évszázados életmű legjobb dalaiból – kitűnő idő, jó hangulat, remek zenészek és szervezés mellett. Az „Addig élj”-jel kezdtek, felcsendült a Ballada  a fegyverkovács fiáról, a Mozgó világ és a Kötéltánc is, szimfonikus változatban szólt a Fekete pillangó és a Nem tudom a neved, volt Babilon, Éjféli koncert, Arc, Életfogytig rock and roll, Ezüst eső, Hajnali óceán, Léna, Napot hoztam csillagot, Metamorfózis II, a végén pedig az elmaradhatatlan Petróleumlámpa, Gyöngyhajú lány, majd bónuszként a Régi csibészek. Lézershow és lángnyelvek voltak, a betervezett tűzijáték azonban elmaradt, az erre szánt pénzt az árvízkárok helyreállítására szánt alapba „transzformálták” át (a közönség tapssal,megéretéssel fogadta ezt a hírt). Az Omega hivatalos honlapján olvasható fórumban több hozzászóló úgy véli, jobb volt, mint a tavalyi 50-es jubileumi Omega!

Tavaly Trunkos András menedzsernek, az Omega dunaszerdahelyi fellépése előtt mondtam, hogy 1994 óta úgy járok Omegára, hogy már csak azért is elmegyek, mert lehet, ez lesz az utolsó alkalom. „Akkora  mostani 50-es bulira gyere el” – ajánlotta. Eltelt újabb egy év, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett zenekar két héttel ezelőtt „bevette Moszkvát, a győri koncert transzparensein most ezt is olvasni lehetett: „Omega 50 – köszönjük, Omega 55 – várjuk!”.

Oriskó Norbert, Felvidék.ma