Pozsony és a Fradi

Botrányos „barátságos“ mérkőzés Dunaszerdahelyen
Botrányba fulladt a Ferencváros dunaszerdahelyi edzőmérkőzése a pozsonyi Artmedia ellen, amelyen a brutális belépőket és a magyar csapatkapitány leköpését látva néhány szurkoló berohant a pályára.

A játékvezető ezt követően – 2:0-ás pozsonyi vezetésénél – lefújta a műfüves pályán rendezett „barátságos” mérkőzést.

Tulajdonképpen az lett volna a meglepő, ha minden simán megy. És nem (csak) amiatt, hogy a ferencvárosi szurkolóknak „európai“ hírük van, hanem azért is, mert az emlékezetük is jó. Mintegy másfél évtizede (1992-ben) Pozsonyban európai kupameccset játszott a Fradi, ahol brutális rendőrterrorral fogadták a ferencvárosi drukkereket. Igaz, az a Slovan meccse volt, de a Fradi-szurkolóknak Pozsony így gyászos emlék maradt.

Ilyen előzmények után csak azon lehet csodálkozni, hogy a szlovák liga élcsapata miért ment bele abba a bárgyú elképzelésbe, hogy edzőmeccset játsszon a Ferencváros csapatával. Még ha az előbb leírt ismérveket figyelmen kívül hagyjuk is, akkor is felvetődik egy újabb kérdés: vajon mi értelme van egy szlovák élcsapatnak játszani azzal a Fradival, amelynek mai játéktudása több falusi csapatot sem késztetne nagyobb erőbedobásra?

Az Artmedia mégis eljött Dunaszerdahelyre, és tette ezt azzal az ostoba hittel, hogy ő látja vendégül a Fradit. Holott ezt a melléfogást csak a „de jure” 88 évvel ezelőtt szerencsétlen határmeghúzások indokolták, azonban – pláne Schengen után – a budapesti drukkereket ez a legkevésbé sem tartotta vissza attól, hogy Dunaszerdahelyen hazai hangulatot biztosítsanak kedvencüknek. Hogy ez valóban így van, az is mutatja, hogy számos felvidéki drukker is biztatta a Fradit, aki a mintegy 1500 főnyi támogató közönség biztatása mellett valóban otthoni légkörben futbalozhatott (volna – ha tudna), míg a „hazai“ tévhitben játszó Artmédiát a kutya sem biztatta.

A pozsonyiak azonban csapnivaló vendégnek és pökhendi vendéglátónak bizonyultak, durván és sportszerűtlenül játszottak, eleve kiprovokálva az inzultust. A Fradisták pedig továbbra is azt kapták amit eddig, botrányt minden mennyiségben, futballból pedig semmit. (on)

Megjelent: Szabad Újság, 2008. február 6.

Kanovits Gábor felvétele