Egymillió a szólásszabadság ára!

Duray Miklóst huszonöt év után ismét bíróság elé állíttatta a hatalom – Pozsonyban első fokú ítélet született a Szlovák Nemzeti Párt által Duray Miklós ellen kezdeményezett perben. A bírósági ítélet szerint az SNS-t a perköltségek térítésén túl megilleti a bocsánatkérés, a 10 milliós kártételre vonatkozó igényüket viszont túlzottnak találta a bíróság, azt 1 millió koronára mérsékelte.

Az ítélet nem jogerős, az ítélet kézbesítését követően 15 napon belül fellebbezést nyújthat be ellene bármelyik fél.

Duray Miklós közvetlenül az első fokú bírósági ítélet kihirdetése után közölte, számított arra, hogy az első fokú ítélet elmarasztaló lesz vele szemben. Ugyanis Szlovákiában már több precedens volt hasonló ítélkezésre, de arra is, hogy a nemzetközi bíróság már a szlovákiaival ellenkező ítéletet hozott. Duray Miklós is kész arra, ha Szlovákiában ellene ítélkeznek, akkor a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A Szlovák Nemzeti Párt is úgy döntött, fellebbezést nyújt be az ítélet ellen, mert keveslik az egymillió koronát.

A per előzménye

A bírósági per 2006 augusztusáig nyúli vissza. Ekkor jelentette ki Ján Slota pártelnök, hogy polgárjogi pert indít Duray Miklós ellen a budapesti InfoRádióban elhangzott, a Szlovák Nemzeti Pártot érintő kijelentése miatt. Slota pártjában sértőnek tartották ugyanis a 2006. július 28-án elhangzott nyilatkozatot, miszerint a „szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részt Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt”.

Az InfoRádiónak adott idézett interjúban Duray újságírói kérdésre így indokolta véleményét: Hogyan másként lehet minősíteni azt a személyt, aki az idegenekkel szemben, kisebbségekkel szemben gyűlöletet gerjeszt, más nemzetet gyaláz és fegyveres akcióra buzdít más nemzet ellen?

Visszhang

  • Csoóri Sándor író: „A moralisták szerint többnyire azoknak az áldozatoknak van igazuk, akiknek sohasem volt lehetőségük igazságtalanságot elkövetni az őket elnyomókkal szemben. Duray Miklós a Kárpát-medence egyik legjellemesebb politikusa, aki mindig keményen védte az igazát, és kimondta az igazságot azok előtt, akiket az illetett. Ő egyszerre morális politikus és morális ember.” (Magyar Hírlap)
  • Kereszténydemokrata képviselők tiltakoztak a Durayt elítélő bírósági határozat ellen. František Mikloško, Vladimír Palko, Daniel Lipšic, Pavol Minárik és Rudolf Bauer kinyilatkozták, olyan országban akarnak élni, ahol szabadon véleményt lehet nyilvánítani. Ezért a szabad politikai vitát veszélyeztetőnek tartják, ha valaki nem nevezhet egy pártot fasisztának, amennyiben ez a véleménye. A képviselők szerint az egész kormánypolitikának az a lényege, hogy hajbókol Brüsszel előtt, miközben egy magyaron tölti ki a bosszúját.
  • Miroslav Kusý: Egyetértek Durayval – „Nem gondolom, hogy ilyen kijelentésért el kellene ítélni valakit – az egymillió koronás kártérítést is nevetségesnek tartom. Több alkalommal írtam és mondtam hasonlókat az SNS-ről, de képviselőik figyelmét ez valahogy elkerülte, legalább is nem pereltek be miatta. A legenyhébb kifejezés, ami ezzel a párttal kapcsolatban elmondható az az, hogy szélsőséges nacionalista párt – ezt szoktam gyakrabban használni. Durayval viszont egyetértek abban, amit mondott. Épp az SNS képviselői okozzák kijelentéseikkel azt, hogy pártjukat a történelemből ismert fasiszta mozgalmakhoz lehet hasonlítani.” – nyilatkozta a politológus az Új Szó napilapban.
  • Véleménynyilvánításra mindenkinek joga van címmel az MKP sajtóközleményt adott ki. Csáky Pál elnök szerencsétlennek tartja, hogy a bíróság egy ilyen kérdésben döntést hozott. Emlékeztetett arra, hogy múlt év szeptemberében maga is bíróságra adta Ján Slotát, az SNS elnökét. Az első tárgyalás a közeljövőben fog megvalósulni.

Duray Miklós nyilatkozata: Huszonöt évvel ezelőtt, 1983. január 31-én a Csehszlovák Köztársaság felforgatásának vádjával állítottak először bíróság elé. A vádirat – többek között – arra hivatkozott, hogy károsítom a csehszlovák állam jó hírnevét külföldön, torzított képet rajzolok a szocialista állam nemzetiségi politikájáról és megbontom az állampolgárok szocialista együttélését. A valódi ok az volt, hogy védelmére keltem a szlovákiai magyar iskoláknak, amelyekben a hivatalos hatalom – szovjet példára – részlegesen fel akarta számolni a magyar nyelvű oktatást. Ezt akkor „nyelvi átépítésnek” nevezték.
Emlékeztetnem kell arra, hogy a kommunista hatalomnak a magyar iskolákkal szemben megfogalmazott szándékát ún. alternatív oktatás címen a rendszerváltozás után az 1990-es évek közepén felújították. A szándékot – amelynek  újraélesztője az akkori egyik kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt volt – a magyar szülők tömegtüntetései hiúsították meg. Ez a párt 2006-tól ismét a szlovákiai kormánykoalíció tagja és oktatási minisztere most is hasonló terveket forgat a fejében.
A huszonöt évvel ezelőtti bírósági per évfordulójának különlegessége, hogy ma ismét bíróság előtt kell állnom. A felperes ezúttal nem az állam, hanem az egyik kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt. Lám az elmúlt huszonöt év alatt nem sok változott, igaz, hogy most nem büntetőjogi eljárás folyik ellenem, hanem polgárjogi, de az érvek és a gondolkodás a régi.

Válogatás Slota büntetlen kijelentéseiből

A pozsonyi járásbíróság ítéletében az mellé a Ján Slota mellé állt, aki vulgáris, primitív kijelentéseivel  már számtalanszor megbotránkoztatta nem csak Szlovákiát, hanem Európát is. Csak néhány példa:

  • A magyarok nemzetellenes uszításai miatt még erőteljesebb ellentámadásra van szükség.
  • Ha az SNS szélsőséges, akkor a magyarok radioaktív szélsőségesek, és még Csernobilnál is jobban sugároznak. Legjobb lenne, ha bebetonoznák őket.
  • A tankjainkba ugrunk és a földdel egyenlővé tesszük Budapestet.
  • Egyetlen négyzetcentimétert sem engedünk át a rohadék magyaroknak.
  • A magyarok daganatot jelentenek a szlovák nemzet testén, és ezt mielőbb el kell távolítanunk.
  • A magyarok gonoszak, apáinkat és anyáinkat gyilkolták.
  • 1248-ban egy frank püspök elcsodálkozott, hogy hogyan adhatott az Isten olyan gyönyörű földet, mint amilyen a Kárpát-medence olyan csúf embereknek. A görbe lábú, mongoloid típusú ómagyarokra célzott.
  • Mi mentettük meg a török elől a szlovák hegyekbe menekülő magyarokat. Hiba volt. A törököknek inkább fel kellett volna zabálniuk őket.

(on) Megjelent: Szabad Újság, 2008. február 6.