Ünnepnap a 35 éves P. Mobillal – Interjú Schuster Lóránttal

Előszilveszter az Ipoly mentén – rockzenével és MKP-s parlamenti képviselőkkel

Schuster Lóránt: A kiépített ügynökrendszer ma is működik!

Ipolyságon tevékenykedik egy tíztagú baráti csoportosulás, az ún. Szomjas Unió. Egyik legfontosabb feladatuknak tartják, hogy az Ipoly menti kisvárosban az ünnepek között nagyszabású rockfesztivált szervezzenek. És ez már nyolcadik alkalommal sikerült nekik. „Egész évben gyűjtünk és készülünk a Hardfestre, ahogy az eseményt elneveztük. Térségünkben kevés az ilyen kaliberű rendezvény, számomra mindig örömünnep az a nap, mikor sikerül leszerződtetnünk a fesztivál sztárzenekarát” – nyilatkozott lapunknak Szrsen József a Szomjas Unióból. Az idei évben ez a sztárcsapat a 35. évét ünneplő P. Mobil volt. Távoli vidékekről is érkeztek rajongók, köztük Ladányi Lajos és Hamerlik Richárd parlamenti képviselők is, akiket már több éves barátság fűz a zenekarhoz, illetve annak vezetőjéhez, Schuster Lóránthoz.

Schuster: Az ellenzék a kormánnyal bukott

„Én igennel szavaztam” – mondta Schuster Lóránt, mikor egy interjú szándékával előrukkoltam. A népszerű rockzenész már évek óta hivatásosan foglalkozik politikával, volt már budapesti önkormányzati képviselő is. A MIÉP-ben történt 2002-es válságot követően a Magyar Nemzeti Front (MNF) mozgalom egyik alapítója volt.

Amikor legutóbb – 2002 nyarán – találkoztunk, még Rozgonyi Ernő volt a MNF elnöke. A televízióban Havas Henrikkel folytatott beszélgetésedből kiderült, immár te állsz a mozgalom élén…

– A nemzeti oldalon (is) nagy kavarodás van az országban. A Rozgonyiék úgy gondolták, hogy az lenne a jó, ha a Magyar Nemzeti Front felszámolná önmagát, és beleolvadna a Jobbik Magyarországért mozgalomba. Ezt tagságunk nagy része nem támogatta. Az együttműködéssel nincs gond, de az a Fideszre jellemző módszer, hogy mindenkit bedarálni, sokak számára elfogadhatatlan. A MNF akkori elnöksége lemondott, a tagság újat választott.

Az, hogy tagságotok egy része szerint a Jobbikba kellett volna beleolvadnotok, talán mégsem a Fidesz számlájára írható. Megnyilatkozásodból viszont úgy tűnik, hogy szerinted a Fidesz nem képviseli elégségesen a magyar nemzeti érdekeket. Miért?

– A MNF, köztük jómagam is, úgy látjuk, hogy jelenleg Magyarországon a nemzeti érdekek képviseletében nem csak a kormány bukott meg, hanem az ellenzék is, vagyis a mai magyarországi parlamenti pártok alkalmatlanok a nemzet képviseletére. Hogy miért? Mondok egy konkrét példát. Karácsony előtt volt szavazás a parlamentben az EU-alapszerződés ratifikálásáról. Körömi Attila, volt fideszes képviselőnek volt egy javaslata, hogy erre csak akkor kerüljön sor, ha előtte a határon túli magyarok is kapnak valamilyen garanciát arra, hogy ők is az egységes magyar nemzet részesei. Erre nem került sor, mégis az alkotmányra a kormány és az ellenzék, Orbán Viktorral együtt, egységesen rábólintott. Alig volt néhány tartózkodó, illetve elutasító szavazat. Ekkor árult el benneteket igazán a magyar parlament. És engem is.

De hát a Fidesz egyértelműen kiállt a december 5-i népszavazáson az IGEN szavazatok mellett, és sokat kampányolt is érte…

– A népszavazás akár egy másik példa is lehetne a magyar parlament alkalmatlanságára, ami a nemzeti képviseletünket illeti. Miért kellett a kettős állampolgársággal kapcsolatban erre egyáltalán sorra kerülnie. A parlament ezt már régen egy tollvonással elintézhette volna, ám ezért nem tet semmit sem az MSZP, sem a Fidesz. Ausztriát, miután a nagyhatalmak garantálták annak semlegességét, 1955-ben elhagyták az orosz csapatok. Az osztrák parlamentnek ezután első dolga az volt, hogy kijelentse, Ausztria valamennyi osztrák hazájának tekinti magát, ennek joghatárát a világ valamennyi országára kiterjesztette. Fontos ez utóbbi is, mert pl. egy új-zélandi magyar játszi könnyedséggel hozzájut a magyar útlevélhez, csak ti nem! És hány év telt el azóta, hogy végre Magyarországról is kimentek az oroszok? És mi történt ez ügyben azóta? Semmi! Nézd, attól, hogy itt állítólag 15 évvel ezelőtt rendszerváltás volt, még nem változott meg egyik napról a másikra az emberek gondolkodása. Ez egy hosszú folyamat. Ezt tudjuk, és nem adjuk fel, Magyarországot vissza kell foglalni.

Mit jelent számodra a népszavazás eredménye?

– Magyarországi magyarként szégyellem magamat miatta. Adorján András sakkolimpiai bajnok barátunkkal meg si fogalmaztunk egy közleményt, melyben bocsánatot kérünk a határon túli magyaroktól. Rockerként volt bennem egy olyan rossz érzés is, hogy mi van, ezért játsszuk évek óta a Honfoglalást? Az 1,5 millió ember igenlő szavazatával minden rendben van, azokról viszont, akiket beszervezett az MSZP és az SZDSZ kampánya, és nemmel szavaztak, csak lesújtó véleményt tudok mondani. Ami a távolmaradókat illeti, nos, ez egy szomorú része a történetnek, ahogy Szabó Dezső is mondta „korgó gyomorral nehéz a Himnuszt énekelni”. És mi történik most? Az „anyaország” belügyesei még rá is erősítettek a dologra, hergelik a feszültséget a magyarországiak és a határon túliak között.

Ha már a rockzene területére értünk, itt is voltak olyan emberek, akik nemzeti dalokat énekeltek, és utólag kiderült róluk, hogy az államrendőrség besúgói voltak. Hogyan nézel rájuk most?

– Sajnos, nem csak Vikidál Gyula volt, hanem még sokan mások is. Például Som Lajos a Piramisból Professzor néven ügyködött. Vikidállal hosszú évek óta nem beszélek, és ez már így is marad. „Dalos” néven például olyan jelentést adott rólam, hogy én Göringről készülök könyvet írni. Itt van már az ideje, hogy felszínre kerüljenek a múlt szennyei. Ezért mi, a zenekar is megtesszük, amit tudunk. DVD-albumunk egyik extrájának a neve: „Téglák a falban”, melynek segítségével az interneten már most, 30 rólunk készült jelentés olvasható, és ez a jövőben bővülni fog.

Vannak, akik azt mondják, fátylat a múltra, és sajnálják is azokat az embereket, akik fényes karrierjét most az efféle leleplezések törik ketté. Sőt, néha még áldozatként tüntetik fel őket…

– Ezek az emberek óriási kárt okoztak a magyar nemzetnek. Tulajdonképpen két fajta módon lettek beszervezve. Vannak, akik elkövettek valami bűncselekményt, mire azt mondták nekik, hogy ügyüket elboronálják, de ezentúl jelentsenek. Vannak, akiknek ez nem is kellett, megtették ezt egy beígért nagylemez vagy nyugat-európai turné ígérete hallatán is. Mit sajnáljak az ilyen embereken? És tudod, mi a legszomorúbb? Például az, hogy most amikor Novák Dezsőről is kiderült, hogy besúgó volt, nem sokkal utána még kitüntetésben is részesítették. Láttad a Trianon című filmet? Benne Duray Miklós nagyon találóan megfogalmazta a lényeget, miszerint a kiépített ügynökrendszer ma is működik, a társadalmat két táborra lehet osztani: az ügynökökre és a nem ügynökökre.

*

A P. Mobil koncertet (a képen: Hamerlik Richárd parlamenti képviselő – középen – két dal erejéig „beszállt” a P. Mobolba) pedig az jellemezte, ami évtizedek óta: dinamika, életerő, vastaps. A ráadásban Hamerlik Richárd vendégzenészként két szám erejéig a rockzenekar vendége volt. Minden parlamenti képviselő kipróbálhatná ezt a szerepet, érezhetnék a betöltött tisztséget övezte tisztelet és a több évtizedes munkával kivívott elismerés közötti különbséget.

Oriskó Norbert, Szabad Újság, 2005. január

Nyitókép: Schuster Lászlóval az interjú készítése után