Az őserő lakozik Suba Sára felvidéki uszonyos úszólányban

A 14 éves tornóci (Vágsellyei járás) Suba Sára alig több mint egy év alatt óriási sikereket ért el az uszonyos úszásban. Új edzője Jakoda Tibor, aki az ötszörös világbajnok Bukor Ádámot is a csúcsra juttatta, Sárában pedig egy csiszolatlan gyémántot lát…

Aranyeső – méltán büszke nagymama

Suba Sárára tulajdonképpen a közösségi oldalon Biró Ágnes idei május 6-i bejegyzésében figyeltem fel. Ez így szólt:

A kis unokám, Suba Sára, a Vágsellyei Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 8. osztályos diákja a hétvégén Miami-ben (USA, Florida) versenyzett a Finswimming World Cup Coral Springs USA Világkupa versenyén, ahol három számban indult és mindhárom számban aranyérmet nyert. Bízom benne, hogy a világ egyik legjobb uszonyos úszója, a felvidéki Bukor Ádám nyomdokaiba lép, és továbbra is ilyen sikerrel fogja képviselni a Felvidéket, köszönve az edzőjének Jakoda Tibornak is.

A vágsellyei Biró Ágnest közéleti tevékenysége okán hosszú évek óta ismerem (volt parlamenti képviselő és oktatási államtitkár is – az MKP színeiben), Jakoda Tibort már gyermekkoromtól, miután öccse az alapiskolás időben a legjobb barátom volt. Ágnestől megkaptam Sára és édesanyja elérhetőségét, és hamarosan – május 24-én – össze is jött egy „négyes találkozó” a galántai magyar gimnáziumban Sára, az édesanya, az edzője és közöttem.

Aktualitása is volt a dolognak, hiszen az Egyesült Államokból visszatérve Sára azonnal folytatta az éremgyűjtést itthon is, a pozsonyi országos bajnokságon újabb három aranyérmet szerzett, ez pedig repülőjegyet jelent az idén augusztusban, az egyiptomi Sharm-El-Sheikh-ben  megrendezésre kerülő Uszonyosúszó Junior Világbajnokságra.

Az uszonyos úszás

Az uszonyos úszás versenysportággá a búvársport fejlődése nyomán vált. A versenyzők uszonnyal a lábukon úsznak a víz alatt. Különböző kategóriákban teszik ezt, van búvárúszás, uszonyos felszíni úszás és uszonyos gyorsúszás. A sportág ott van a négyévente megrendezésre kerülő Világjátékokon (ez mintegy félszáz nem olimpiai sportág rendezvénye), minden páros évben világbajnokságot, a páratlan esztendőkben pedig kontinentális bajnokságot szerveznek. A tavalyi Európa-bajnokságon már Suba Sára is ott volt, és annak ellenére, hogy csak alig egy éve kezdett úszni ebben a sportágban, több országos (szlovákiai) rekordot megjavított, akkor még Patrik Ščasný edzősködése alatt.

Óriási szerepe van a szülői segítségnek

Sára hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy amikor szülei látták a sporthoz való vonzódását, arra biztatták, válasszon magának egy sportágat. Konkrét javaslatként elhangzott a kézilabda és az úszás, ez utóbbihoz érzett kedvet leginkább. Tagja lett a vágsellyei Hurrican Sportklubnak, az edzések eleinte helyben voltak, ám miután az uszodát bezárták, Galántán folytatta a felkészülést Jakoda Tibor edzősködésével. Az édesanyja, Suba Emese hordja őt Galántára autóval. „Nem kevés idő, kilométer, energia van a gyermekünkben, de egyelőre még a család bírja az anyagi kiadásokat” – jegyezte meg.

Jakoda Tibor elmondta, hogy a szlovák szövetség a megúszott szintidők alapján támogatja a versenyzőket, például útiköltség-térítéssel.

„Ennél sokkal fontosabb, amit a szülőktől kap az ember. Komoly eredmények szülői segítség nélkül elképzelhetetlenek”

– tette hozzá. „Tudom, hogy történik ez, hiszen szülőként is jelen vagyok ebben a sportban, miután a fiamat, Bukor Ádámot edzem, akinek a 15 év alatt rengeteg szülői támogatásra volt szüksége” – mondta.

Napi két edzés

Az eredmények mögött rendkívül sok munka húzódik meg. Amikor a többi korabeli gyermek még alszik, Sára reggel ötkor ébred, hogy hatra a galántai gimnáziumba érjen, ahol 25 méteres medence áll a rendelkezésükre. Két órás edzés után irány az iskola, majd  délután öt és hét óra között jön a folytatás. Heti háromszor Győrbe utaznak, Jakoda Tibor még korábban Petrov Ivántól (ő a Magyar Úszó Szövetség ifjúsági szövetségi kapitánya, emellett a kiváló magyar úszónő, Jakabos Zsuzsa férje) kapott lehetőséget arra, hogy az 50 méteres medencében is edzhessenek. Azokat a botlásokat, amelyek miatt Sára korábban egy-egy versenyt nem tudott befejezni, már kiküszöbölték. Erre még az amerikai verseny előtt került sor.

„A felkészülés tökéletesen sikerült, hiszen az Egyesült Államokból három aranyérmet hozott Sára a junior korosztályban”

– mondta Jakoda Tibor.

Sárát a hosszú és kemény edzések sora nem kedvetleníti el. „Meg sem fordult a fejemben, hogy kihagyjak egy-egy edzést” – hangsúlyozta. Elmondta, a hétvége a pihenés időszaka, akkor szokott tanulni, felkészülni az iskolai órákra is. „A sportban a pihenés, a regeneráció éppen olyan fontos tényező, mint a napi edzés” – jegyezte meg Jakoda Tibor. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a mai élsportban a mentális felkészülésnek legalább akkora a szerepe, mint a jó erőnlétnek.

A galántai gimnázium egy szentély

Suba Sára, az édesanyja és az edzője is köszönetüket tolmácsolták a Galántai Magyar Tannyelvű Gimnáziumnak. Sára jövőre, az alapiskola befejezése után majd itt folytatja  tanulmányait. „A galántai gimnázium a mi uszonyos úszásunk szentélye. Marsall János igazgatónak és az egész tanári karnak maximális elismerés jár a támogatásért” – mondta az edző, aki egyébként már fia edzése során kiváló tapasztalatokat szerzett a galántai gimnáziummal kapcsolatban.

Bukor Ádám és Jakoda Tibor (fotó: Bukor Ádám közösségi fb-oldalának borítóképe, fotó: Alexander Zolotov, B.Á. fb-oldala)

Bukor Ádám nyomdokaiban

Bukor Ádám, Jakoda Tibor tanítványa és fia mára ötszörös világbajnok. Ádám ma már Magyarország színeiben úszik, Jakoda pedig a tavalyi világbajnokságon, két éve az Európa-bajnokságon csapatvezetőként is dolgozott a magyar válogatott mellett. „Az edzésformának én – még annak idején – az orosz és keleti módszereket választottam. Ádámnál ez bevált, és eddig úgy tapasztaltam, hogy az erőteljes, akaratos Sárának is megfelelnek ezek a módszerek” – mondta az edző, aki a junior világbajnokság mellett a két héttel korábban Görögországban megrendezésre kerülő felnőtt Európa-bajnokságra is erőteljesen készül, hiszen Ádámmal ott lesznek azon is.

Hosszú Katinka, mint példakép

Bukor Ádámon kívül a magyar világklasszis Hosszú Katinka is példaképe Suba Sárának – attól függetlenül, hogy a világ egyik legjobb sportolója a hagyományos úszásban ér el újabb és újabb elképesztő eredményeket, sikereket.

„Nagyon ösztönöz engem, ahogy gondolkodik, a benne rejlő elhivatottság, és hogy sosem adja fel”

– mondta Sára, akinek célja, hogy kijusson a Világjátékokra.

A csiszolatlan gyémánt

„Egy őserővel rendelkező, akaratos kislányról van szó. Tudja, mit szeretne, mit akar elérni” – jellemezte Sárát Jakoda Tibor. Ezek a pozitív tulajdonságok kiküszöbölhetik azt a hátrányt, hogy csak egyéves tapasztalata van ebben a sportágban.  „Sokat kell még vele foglalkozni, visszafogottan dolgozunk, hogy megértse az összefüggéseket. Csiszoljuk a technikát, nagyon fontos az erőnléti felkészültség, mert rövidtávú sprinter gyorsúszásról van szó. Reménykedem, hogy az egyiptomi világbajnokságon előbbre léphet a tavalyi isztambuli Európa-bajnoksághoz képest. Az a cél, hogy a versenyen is tökéletesen hozza azt a technikát, amit begyakorolunk. Ha ez így lesz, akár a reggeli futamokból továbbjutva döntős is lehet. Nem bocsátkoznék komolyabb jóslatokba, mert még csak nem régen dolgozunk együtt. Jobban meg kell ismernünk egymást, egy húron kell pendülnünk”. Hozzátette, hogy

a jövő évi Európa-bajnokságon Suba Sára már akár történelmet is írhat.

Ha Sára a felnőttek közé kerül, ott is a legmagasabb csúcsokat célozzák meg. Ehhez elsősorban rengeteg munkára van szükség. „Addig kell csiszolgatni ezt a gyémántot, míg nem fog a legfényesebben ragyogni” – mondta az edző Suba Sáráról.

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma

Kezdőkép: Suba Sára a győri uszodában (a képet a Felvidék.ma hírportál részére Jakoda Tibor készítette)