Újabb csodára várva – avagy az Overdose-vér nyomában

Csaknem 10 év telt el a legendás telivér, Overdose első győzelme után. A csodaló földi élete 10 évesen, 2015. július elsején véget ért, ám utódai közül többen hamarosan ott lehetnek a versenypályákon.

2007 és 2011 között rengetegen voltunk, akik szorítottunk a versenypályákon Overdose-nak. A felvidékiek számára erre külön ok is volt, hiszen Overdose felfedezője és tulajdonosa, Mikóczy Zoltán dunaszerdahelyi vállalkozó. A Pannonia Overdose honlapon megtalálunk minden fontos információt Overdose-ról, származásáról, eredményeiről, a versenyzést követő fedeztetésről, haláláról, majd a Kincsem Parkban történt búcsúztatásáról is.

Mikóczy Zoltán közösségi honlapján vasárnap megosztotta a vs.hu portál „Jön Superdose – idén rajthoz állnak az Overdose-csikók” című cikket, mely szerint Overdose 29 csikója közül az idén többen rajthoz állnak.

„A 29 csikóból várhatóan 20-25 kerül tréningbe” – olvasható a cikkben, mely bemutatta a Dunakeszi-Alagon nevelkedő 10 csikó közül Misty Doz-t, Aurórát, Rising Rose-t, Baltic Girl-t, Rose Fire-t – ők akár már az idén versenyezhetnek. Megtudtuk, a 29 csikó közül egy ma is Mikóczy Zoltán tulajdonában van, első versenyére készítik fel.

Mikóczy Zoltánt a cikk megjelenése után megkerestük, aki készséggel állt a Felvidék.ma portál rendelkezésére. A nála lévő kancacsikóról elmondta, névadására a következő hónapokban kerül sor. Anyja az a Night for Music, mely szintén az ő tulajdonában futott szlovákiai és magyarországi versenyeken. „Egyelőre közepes képességű lónak mutatkozik, de miután Overdose csikói közül csak egy van nálam, nagyon szeretem és bízok benne” – mondta. A kiscsikó a bábolnai ménesben született, anyjától való leválasztását követően Esztergomban nevelkedett, másik három csikóval együtt. „Ez azért is jó, hogy a lovak már kiskoruktól érezzék a versenyszellemet, hiszen egymás között játszva versenyeznek” – tájékoztatott bennünket Mikóczy Zoltán.

A vs.hu portálon megjelent cikkben az Overdose-csikót nevelő Soltész András felhívja a figyelmet arra, hogy bármilyenek is egy ló szülei, „Overdose tulajdonságaival rendelkező telivérből évszázadonként egy születik”. Mikóczy Zoltán ezt portálunknak is megerősítette, megtoldva azzal, hogy ezt saját bőrén is tapasztalta, miután óriási összegért megvette Overdose testvérét, Opium Bullet-et. Ez a versenyló egyébként első versenyét rögtön megnyerte, most lábsérüléséből épült fel. Ugyanaz a Jozef Roszival készíti fel őt a visszatérésre, aki egykor Overdose-t is edzette.

A vs.hu szólt a külföldön nevelkedő Overdose-csikókról is. Franciaországban hárman vannak tréningben, köztük a német Listed-versenyt nyerő Iliana csikója, Overdose d’Oroux. És ott van a Spinning Crystal kiváló sprintertől származó, időközben Svédországba került Superdose is.

Mikóczy Zoltán kérdésünkre válaszolva elmondta, nincs közvetlen kapcsolata az Overdose-utódokkal, a lótenyésztés világában ez az általános. „A csikókat megszületésük után fél évvel választják le anyjuktól, majd jön egy egyéves neveltetési időszak. Ezt követően kerülnek a lovak az idomárokhoz. Mi, tulajdonosok pedig várjuk, hogy megtörténik a csoda” – foglalta össze nekünk a versenylovak tartásának lényegét Mikóczy Zoltán, aki viszont több társával ellentétben ismeri ennek a csodának az érzését.

Megjelent: Felvidék.ma, Oriskó Norbert

Nyitókép: Overdose és Mikóczy Zoltán (fotó: Wikipédia)