30 Fényév – Ghymes-lemezbemutató Budapesten

Pénteken, március elsején a budapesti Thália Színházban, este dupla koncerttel (17 és 20 órai kezdettel) tartja lemezbemutató koncertjét a Ghymes együttes.

A Kossuth-díjas felvidéki Szarka-fivérek, Gyula és Tamás nevével fémjelzett Ghymes együttes új lemeze a tavalyi év végén került forgalomba, a „30 Fényév” már a 15. album az új dalokkal megjelenő Ghymes-lemezek sorában.

Miért éppen ez a lemez címe? – kérdeztem Szarka Tamást, amikor megajándékozott a legújabb Ghymes-albummal, – ugyanis „30 Fényév” című nem szerepel a dalok között. „Azért mert ez a 30 év szép volt és nagyon gyorsan elrepült” – mondta.

Ahogy általában lenni szokott, Szarka Gyula a lemezen három zenét szerzett, a többit Tamás öccse írta, akinek sorai most sem csupán dalszövegek, hanem versek. Nem véletlen, hogy napjainkban ő az a felvidéki költő, akinek versesköteteit messze a legnagyobb példányban vásárolják meg, így a dalok ismertetésénél a szövegre is figyelmet fordítunk. Hát menjünk, szépen sorba.

  1. Sirálylány – tulajdonképpen egy könnyed, erotikus hangulatú telefonos párbeszédet hallunk. Szarka Tamás énekpartnere Tar Renáta egy „érdekkapcsolatban” elkésett randevút magyarázna meg – bizonyára sokak számára ismerős az élethelyzet. Csak egy példa a mintegy két tucatnyi „adok-kapokból”: „A csillagot a Hold vizéből lehoznám” – bókra „De csak, ha mutat a falon” a válasz.
  2. Akkor is ’56 – Az első dal könnyedsége után száznyolcvan fokos fordulat, zenei hangzásban és szövegben egyaránt. Örülhetnek azok, akik szeretik az olyan dallamvilágot, mint például az egykori Vágyalku vagy Messzerepülő, a szöveg pedig szívbemarkoló. „Mosolyogtunk az útra, / Egymásba karolva, / Dallamot fütyül a gyors halál.” A dal végén felhangzó hegedűszólótól szinte libabőrös lesz az ember.
  3. Cseh vitéz dala – Szarka Gyula első dala, melyet már a Toldiból megismerhettünk. Tamás zseniális alkotása a cseh és a magyar nyelv összekombinálása. Valódi közönség-énekeltetőre sikeredett ez a gúnydal („Slabučičkí maďari, Holvány magyarok, Pojď sem, Jönni nem akartok.”), amit mink abban a tudatban, hogy Toldi Miklós úgyis elbánik vele, vígan hallgatunk – és közben ugrálunk.
  4. Még – Ismét egy dal, sóhajok az érzelmek világából, de már nem a Sirálylányokéból. „Repülni titokzatos, titokzatos vágyakon, Lehullni csodálatos, csodálatos ágyakon”. Kellemes dallamok váltják egymást, itt is a hegedű viszi a prímet, könnyen slágerré válhat.
  5. Riport – vidám, pergős dal, a keserűséggel teli kérdésekre rendre optimista válaszokat ad: „Akarsz-e még siránkozni, Hogy rövid az óra? Anélkül is mennybe megyek, S megyek a pokolba.”.
  6. Az volt a  szép – Vágyakozással teli visszaemlékezés, „Imádkozom, ha mégis eljönnél / Virág legyen az asztalon.” Tamás szerelmi lírájának újabb gyöngyszeme.
  7. Gúnydal – Toldi-dupla, erőtől, jókedvtől duzzad Gyula második dala. A refrén: „Kutyából szalonna, parasztból katona?!”.
  8. Babám – Már az Arénából is ismerjük, a Heti Válasz újság jóvoltából pedig már hanghordozón is megjelent ez a „honfidal”, mely a magyar haza vívódásait eleveníti fel. „Kést szívébe úgy lökik, Édesen megölelik, Ne sikoltson én magyar babám, babám, babám.”
  9. Csillagrugó éjszakában – Az egyetlen dal, melynek szövege nem Tamás tollából való. Szarka Gyula Nagy László kedves versét zenésítette meg, melynek köszönhetően ez a Ghymes-album sem marad Mária megidézése nélkül.
  10. Vadak útján – Ha a dalok sorrendjének megállapításakor az volt a recept, hogy végén csattanjon az ostor, akkor sikerült. Bizonyára véletlen, de nekem a dalt hallgatván eszembe jutottak Petőfi zseniális ikerversei, a Farkasok dala, illetve a Kutyák dala. Tamás sorai így hangzanak: „Lánc üti a kutya szívét boldoggá, Vére születi az ordast ordassá.”

A lemezen természetesen végig ott van a sokak által kedvelt egyedi Ghymes-hangzás. „Ha autóban hallgatod meg, tekerd fel a hangerőt, úgy az igazi” – ajánlotta ezzel a kísérőmondattal a lemezt Tamás. Tessék kipróbálni!

Oriskó Norbert, Felvidék.ma