Cseh Tamásra emlékeztünk – Ölvecky Andrással

Három éve már, hogy nincs közöttünk Cseh Tamás zeneszerző. Dalai azonban élnek. Ölvecky András felvidéki zenész szeptember 14-én barátaival Komáromban tartott koncertet a legendás magyar zenész emlékére.

Cseh Tamás életművének nagyságát számos kitüntetés igazolja, mint például a Liszt-díj 1993-ból, a 2001-es Kossuth-díj vagy a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje 2009-ben. De mindennél többet mond az, hogy dalai ma is élnek, nem csak azok lelkében, akik személyesen is ismerték, hanem azokban is mély nyomott hagyott, akiknek élőben nem volt szerencséjük látni őt.

Közéjük tartozik Ölvecky András is. A komáromi fiatalember nevét jól ismerik, nem csak a Felvidéken, hanem Magyarországon is. A ma 21 éves fiatalember iskolás éveiben a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó versenyek „rendszerese” győztese volt. A Felvidéki Rockszínháznak éveken keresztül volt oszlopos tagja, híres rockoperák szereplőinek alakításai fűződnek a nevéhez. Jelenleg elsősorban önálló esteket ad, énekel, zongorázik. Nem volt könnyű út, hiszen valaha asztmával küzdött, de „megtanultam lélegezni – mi ezt így mondjuk – az egész testemmel. Az előadásaimon szeretem, ha nem csak a torkomból, hanem a lelkemből is szól az ének” – vallja.

„Nem hittem volna 18.55-kor, hogy megtelik a terem” – monda András. És hét órára megtelt a komáromi Mokka Cafe & Bár, ahol barátaival – Zsidek Pál. Habodász István, Tabi Balázs, Csengel Mónika, Szabó Csilla, Benkő Géza – idézték meg Cseh Tamást, a közönség vastapsával kísérve. András saját szerzeményű, új dalokat is előadott, melyek szövegét Varga Emese írta. Megtudtuk, ebből lemezt készítenek. Ez sem újdonság András életében, hiszen két évvel ezelőtt már a Kormorán „Tüzek előtt, tüzek után” lemezén is közreműködött, és ott is Cseh Tamás emlékére csendült fel a hangja. „Koltay Gergely megkeresett, szólt, hogy egy lemezt tervez, amin ismert magyarországi énekesek és zenészek mellett határon túli magyarok is szerepelnek – ezzel is szimbolizálva a magyar nemzet egységét. Mondta, hogy van egy dal Cseh Tamás emlékére. A szöveget Gergely írta, a zenét Szűts István szerezte. Elmentem a stúdióba, és felénekeltem a Télikabát című dalt. Öröm és megtiszteltetés volt számomra, hiszen olyan elismert zenészekkel vagyok együtt ezen az albumon, akiket nagyon szeretek, tisztelek” – mondta portálunknak Ölvecky András.

Felvidék.ma, ON