Rockmúzeum Zoboralján – kapunyitás a P. Mobillal!

A zoboraljai Nyitragerencséren nyitja meg kapuját május 28-án Kárpát-medence első Rockmúzeuma. A tárlatvezető a magyar rockzene élő legendája, Schuster Lóránt lesz, aki portálunk számára ebben a szerepkörben egy „főpróbát tartott”.

A rockmúzeum megnyitóját követően a több mint 40 éve színpadon álló P. Mobil ad koncertet.

„Katona László barátom jóvoltából – aki a helyet biztosítja a kiállításhoz – lehetővé válik a P. Mobil (korábban Gesarol) együttes történetén, és az ahhoz kapcsolódó tárgyi emlékeken keresztül bemutatni a műfajt. Szólhatna ez a történet akármelyik magyar, vagy szlovák rockzenekarról is. Ugyanabban a világban (létező szocializmus) éltünk, ugyanúgy a „nyugati fellazítás” eszközeinek tekintettek minket. Szerettük a zenét, utáltuk a rendszert. A közönség soraiból mentünk fel a színpadra, műfajokat, szakmákat teremtettünk. Sokszorosan megfizettük az árát mindennek. Ma, a kereskedelmi rádiók és televíziók környezetszennyező műsorait figyelve az az érzése támadhat az embernek, mintha mi nem is léteztünk volna. Át akarják festeni a múltat. A mai gyerekek már nem tudják, milyen egy szalagos magnó, de nagy részük már a szén szó jelentését sem ismeri. Ezért határoztam el a múzeum létrehozását, ezért kértem a zenészek, technikusok, rajongók segítségét, hogy közösen rakjuk össze  múltunkat, amíg lehet. Mi elmegyünk, a számok maradnak. A rockzene örök és elpusztíthatatlan” – mondta Schuster Lóránt, a P.Mobil együttes vezetője.

Sebők János, a MagyaRock című könyvében a következő szavakkal kezdte a P.Mobilról szóló fejezetet. „A nem állami dotációval létrejött rockzenekarok közül kétségkívül a legnagyobb népszerűséget a P. Mobil mondhatta magáénak. Ők hajtottak a legrégebben a sikerért, ők mondhatták a magukénak a legfanatikusabb rajongótábort”.

Miért éppen Zoboralján létesül Rockmúzeum? – tettük fel a kérdést Schuster Lórántnak.
– Itt olyan lelkes segítőtársakra, nagyszerű barátokra találtam, mint Katona László és Ladányi Lajos. Katona László egy fanatikus rocker, a rockzene szerelmes, a saját házát adta a Rockmúzeumnak, Ladányi Lajos (jelenleg a Zoboraljai Közhasznú Társaság vezetője, korábbi MKP-s parlamenti képviselő – szerk. megj.) segítségével pedig már évekkel ezelőtt megvetettük lábunkat Zoboralján, többször részt vettem a Generációk Találkozása rendezvényen, koncertet adtunk, megmásztuk a Zobor-hegyet. Ezenkívül számos más kellemes felvidéki emlékeink vannak. A sok koncerten kívül  emlékszem, hogy egy felvidéki lapban, felvidéki publicista fogalmazta meg: „A P. Mobil együttes tette a legtöbbet a magyar rockzene elterjesztéséért, és ők profitáltak a legkevesebbet belőle”.

A rockmúzeum megnyitójának látogatóinak a P. Mobil – ajándék CD-kel és DVD-kel is kedveskedik. (a DVD-n rajta található az P. Mobil Örökmozgó lettem című zenés, hallatlanul izgalmas, öt órás dokumentumregénye, valamint két emlékezetes koncertje, a CD-n pedig az együttes létezésének 40-dik évfordulóra íródott dalok találhatók – szerk. megj.).

Az együttesben nagyon sok zenész megfordult a négy évtized alatt. Milyen felállásban léptek színpadra a nyitragerencséri kultúrházban?
– Sajnos sokan már az égi zenekarban játszanak közülünk (Bencsik Sándor, Cserháti István, Szegváry Gábor, Tóth Sándor, Tunyogi Péter). Az együttes mai tagjai: Baranyi László (ének),  Tarnai Dániel (basszusgitár), Sárvári Vilmos (gitár), Szebelédi Zsolt (dob), Papp Gyula (billentyűk) és jómagam. De meglepetést is készítünk, sztárvendégeink is lesznek, Sárdy Barbara, és az ex-Kormorános Mr. Basary személyében.

A zenekarban olyan ma is aktív rockénekesek is megfordultak, mint Rudán Joe vagy Vikidál Gyula. Velük miért szakadt meg az együttműködés?
– Joeval nincs semmi gondunk, ő egyszerűen kiitta magát a zenekarból, és ez hidd el, nem egy könnyű feladat, de ő megtette. Vikidált volt énekesként a 30 éves jubileumi, a Népstadionban tartott koncertünkre is meghívtuk. Később kiderült róla, hogy nem csak énekelt egykor az együttesben, hanem dalolt is (Vikidál a szocializmus időszakában Dalos fedőnév alatt tájékoztatást adott a zenekarról az állambiztonsági szerveknek – szerk.megj.). Nem tartom ezt megbocsáthatatlan bűnnek, hiszen sokan csak áldozatok közülük. Nézd, ha Vikidál felkeresett volna minket egy vödör pálinkával és egy lavór gulyással, azt mondta volna, hogy: bocs gyerekek, hülye voltam, egyszer s mindenkorra elintéződhetett volna már ez az ügy. De ő ezt nem tette meg.

A pályafutásotok elején nem adtatok ki lemezt, pedig a közönség nagyon várta. Miért?
– Kiadtunk volna, de ehhez az kellett volna, hogy belemenjünk abba, hogy az akkori egyetlen lemezgyár cenzorai megváltoztathassák a dalainkat. Ilyen értékromboló kompromisszum árán inkább lemondtunk a lemezről, nem voltunk hajlandóak megalkudni a pártkatonákkal.. Amit a magyar fociban a Fradi jelentett, azok voltunk mi a magyar rockéletben, provokáltuk a rendszert. A Berlini Fal mintájára felállítottuk a Magyar Falat, majd ledöntöttük, hirdettük: „Éljen a rock és a közönség megbontathatatlan barátsága”. Eltiltások, büntetések sorozata sújtott bennünket (volt amikor nem léphettem a színpadra, és a keverőpult mögül szóltam a közönséghez), de életben tartott a közönség szeretete. Volt, amikor két-háromszáz koncertet adtunk évente, telt házas közönség előtt. Csak a Honfoglalás megírása után változott valamelyest a helyzet. Ezt a művet egyébként sokan ma is az István, a király rockopera, ill. a nemzeti rock egyfajta előfutáraként tartják számon.

Térjünk vissza a rockmúzeumhoz. Mit tartalmaz a múzeum anyaga. Bővülhet a repertoár? Kik és mikor tekinthetik meg?
– A múzeum egy magánkiállítás (semmilyen állami támogatásban nem részesült), amely Katona László barátom házának (Nyitragerencsér Eper utca 2.) helyiségeiben van. Megtekinteni előzetes egyeztetést követően vasárnaponként lehet. Természetesen, ha rockzenész társaink megkeresnek, nyitva állunk a tárlat gazdagításának lehetőségére. Mi azt adtuk hozzá, amit tudtunk. Lemezeket, hangszereket, dokumentumokat, fellépő ruhákat, fényképeket, plakátokat, és rengeteg olyan emléktárgyat is, amely a rock-életmóddal kapcsolatos. Tudod mit, gyere, megmutatom! Bár még csak 70-80%-ban raktuk össze az anyagot, jelenleg is dolgozunk rajta…

A rendezvényt Vrábel Anna, Nyitragerencsér polgármester is üdvözölte. „A lakosság nagy része ma is szőlőműveléssel foglalkozik, ezért a Szent Orbán Napot a hagyományokhoz híven szentmisével és hálaadással ünnepli meg a szőlőhegyen, amelyen részt vesznek testvérvárosainkból, Balatonalmádiból és Kőszegről érkező vendégeink is. Ez évben az ünnepségek napján, május 28.-án délután 3 órakor nyílik meg a Kárpát-medence első Rockmúzeuma, este P.Mobil-koncert, majd Gesarol bál – mindenkit szeretettel várunk” – mondta.

Oriskó Norbert, Felvidék.ma, 2011. április 26.