Támad a szélsőbal?

Az Új Szó napilap módfelett érdekes gyakorlatot próbált meghonosítani múlt heti, pénteki számában. Három cikkben is a szlovákiai „szélsőjobboldali” hangokkal foglalkozik, közülük kettőben a Szabad Újság a célpont. Nevezetesen az történt, hogy felfedezték, Mihályi Molnár László jegyzetírónk egyik írását, melyben Bajnai Gordon miniszterelnök azon beszédére reagált, melyben a Jobbiktól óvja Magyarországot.

Mihályi visszautasította a kollektív megbélyegzést, és példákkal illusztrálta, a zsidók között a világháború idején nem csak áldozatok voltak, hanem olyanok is, akik cinkosságot vállaltak a nácikkal. A cikkel kapcsolatban természetesen lehet vitatkozni, azonban az nem a Szabad Újságban, hanem egy más internetes portálon jelent meg. Ettől függetlenül hozzánk szólt a kérdés, nem szándékozunk-e megvonni a publikálási lehetőséget egy olyan személlyel szemben, akik zsidóellenes írásokkal jelentkezik más lapokban? Kérdésre kérdés volt a válasz: „az Új Szó megtagadja a publikálási lehetőséget olyanoktól, akik más portálokon magyarellenes és vulgáris cikkekkel jelentkeznek?”. Ráadásul nem is olyan régen még a szélsőbaloldali kommunista  párt sorait és eszméit erősítették!

A választ bízzuk az Olvasókra, akik szerencsére bölcsebbek a szerkesztőségnél.  így van ez az Új Szó esetében is. Íme két bejegyzés az Új Szó online portálján megjelent hozzászólásokból (megjegyzendő: az első húsz bejegyzésből 18-an negatív bírálatban részesítették a napilapot!):

1) … hogy lehetséges az, hogy az 1989-es bársonyos forradalom után eltelt több mint húsz év után, az egyetlen  felvidéki magyar napilap még mindig ilyen dogmatikus bértollnokok förmedvényeinek olvasására kényszeríti a jobb sorsra érdemes olvasót. Tessenek felébredni, elég volt mar a hülyülésből és a népbutításból! Túl bársonyos volt az a forradalom … vagy talán meg sem történt?
2) Kedves Molnár Iván! Ön Márai Sándortól idézett: „…az igazi butákat minden módon tanácsos kerülni, feltűnés nélkül védekezni kell ellenük. Ne akard meggyőzni az ilyeneket, mert nem jóindulatúak. A kedves, szegény hülyék jóindulatúak, a buta ember rosszindulatú. A hülyék Isten szegény gyermekei, a buták a pokol szövetségesei.” Nos, ön sajnos nem tűnik jóindulatúnak.

Oriskó Norbert, Szabad Újság

* * *

Ime az Új Szó:

Jobbnál Jobbik

http://ujszo.com/napilap/velemeny-es-hatter/2010/02/26/jobbnal-jobbik

Szélsőjobboldali hangok az Új Szóban

http://ujszo.com/online/kozelet/2010/02/26/szelsojobboldali-hangok-a-sajtoban