Piramis: Kívánj igazabb életet…

Örömkoncert Érsekújvárott –A magyar könnyűzene berkeiben szenzációként hatott a hír, hogy a harminc éves Piramis együttes, mely a hetvenes évek végén a legnépszerűbb magyar rockegyüttesnek számított, újra összeáll, és koncertet ad.

Talán még nagyobb szenzáció volt, mint két éve az, hogy az Omega ismét összeállt, és azóta is folyamatosan koncerteznek. Kóborék részéről ugyanis csak a hajlandóságra volt szükség, a Piramis fellépését azonban Gallai Péter és Som Lajos volt szenvedélybetegségei is kétségessé tették. Tavaly is szóba jött egy Piramis-koncert, azonban az nem valósult meg. „Alkohol-és drogfüggő voltam, és mivel a leszokás nagyon megviselte a szervezetem, tavaly még képtelen lettem volna végigjátszani egy koncertet.” – nyilatkozta egyik interjújában Som Lajos, a zenekar vezetője.

Ma viszont már nem kétséges, hogy lesz koncert, sőt koncertek (Budapest, Papp László Sportaréna, december 26-27.), hiszen a főpróba máris megvolt, mégpedig hatalmas sikerrel. Köszönhető ez a dunaszerdahelyi ElóKoncert irodának, amely a Piramis esetében is megismételte azt a bravúrt, amit az Omegával már többször megtett, a budapesti koncert előtt felvidéki fellépésre szerződtette le őket.

Az, hogy a „Piramis-láz” még mindig él, már a koncert előtt sejteni lehetett, az érsekújvári Millennium Sportcsarnok előtt múlt hét csütörtökön ugyanis zsúfolásig megteltek a parkolók. Jöttek szerte az országból, sőt, Magyarországról is. Mint később az együttes hivatalos internetes honlapján (www.piramis.hu) olvasni lehetett: „A zenekar tagjai kicsit lámpalázasan nézték az egyre növekvő tömeget az öltözőjükből kilépve, annál is inkább, mert utoljára tizennégy éve álltak együtt közönség előtt. Természetesen felesleges volt az aggodalmuk, hiszen már az első ütemek után lehetett érezni, hogy ugyanolyan lendület és energia van bennük, mint régen és ez kitartott a több, mint kétórás koncert végéig.”

Igazi örömünnep volt az érsekújvári koncert, még akkor is, ha Som Lajos koncentráló képessége még nem tette lehetővé számára, hogy az egész koncerten színpadon lehessen, ezért melléje „beszerveztek” egy második basszusgitárost is. Gallai viszont végig bírta a billentyűknél, és Köves Miklós is keményen diktálta a dobok mögül a tempót, Závody János pedig most is gitár-virtuózként csapott a húrok közé. Persze – mint ahogy régen is – a Piramis legnagyobb sztárja Révész Sándor. Emlékezhetünk, negyed évszázaddal ezelőtt a hölgyek „tömegesen” szerettek bele a magyar rockzene nagyszerű, egyedi stílusú és hangú énekesébe. Már amikor megjelent a színpadon, látni lehetett, ez a szerelem máig kitartott, vagy ha nem, akkor rögtön újjáéledt. Az érsekújvári koncerten első számoknál ugyan még érezni lehetett a hosszú kihagyást, de Révész gyorsan megtalálta régi önmagát, mind az éneklés, mind a közönséggel való kapcsolattartás tekintetében. Sorra hangoztak el a legendás dalok, mint például a Szállj fel magasra, A szerelem ördöge vagyok, a Szabadnak születtem, az Ajándék, a Kóbor angyal, a Becsület… E dalok szövegíróját, Horváth Attilát is a színpadra szólították, aki nem is próbálta titkolni meghatódottságát az érsekújvári közönségtől áradó szeretet láttán. Valóban, a „Kívánd, hogy mindaz, amit ma éjjel gondoltál, / Ugyanúgy igaz legyen holnap s holnapután, / Kívánj igazi ünnepet, kívánj igazabb életet, / Békés karácsonyt mindenkinek!” sorok nem csak a közelgő ünnepek miatt tűntek aktuálisnak.

Megjelent: Szabad Újság, 2006. december 20.