Zoboralja himnusza

Videomontázs Oriskó Norbert felvételeiből és a Honfoglalás filmből Koltay Gergely zenéjéhez.


Karkó Henrietta: ÜZENET A ZOBORALJAI ŐRZŐKHÖZ

A Kormorán zenekar 2002 előtt még egyszer sem járt a Felvidéken. Abban az évben vittük színpadra Koltay Gergely rockoperáját a Megfeszítettet. Ezzel az időszakkal szinte egyidőben találkoztam Oriskó Norbival, akiben felismerhettem a zenekarhoz való ragaszkodását, és az irántuk érzett tiszteletét. Innentől kezdve Norbi volt az az ember, akire mindig számíthattam, és aki médiálisan szinte hiánytalanul minden alkalommal bábáskodott a zenekar felett, ha azok Felvidékre érkeztek. Lehetett az a Rockszínház bármely bemutatója, vagy bármelyik Kormorán-koncert, vagy a Trianoni-emléknapok, a december 5-i emlékestek, vagy a segélykoncert az erdélyi árvízkárosultakért, vagy akár a Felvidéki Magyar Sziget, mely rendezvények mindegyikének részese volt a Kormorán zenekar,a sajtó részéről pedig természetesen Oriskó Norbi. Hat éves együttműködést mondhatunk magunk mögött, amiért a zenekar és a rockszínház nevében is hálámat szeretném Neki kifejezni.

A Kormorán zenekar örökös tagjaként erkölcsi kötelességem minden, a zenekarral kapcsolatban történt eseményt szívügyemnek tekinteni, főleg, ha azok éppen felvidéki vonatkozásúak. Igy történt ez a himnusz esetében is. Végigkísérhettem a himnusz születését Balkó Gábor kezdeményezésétől – Balkó Róbert koloni polgármester ez ügyben tett felvállalásától kezdve (akivel egyébként már a múlt évben terveztünk egy zoboraljai koloni Kormorán-koncertet) – a piszkozat olvasásán, a demo meghallgatásán keresztül egészen a koloni koncertig.Ebből következik, hogy nem közönbös számomra a himnusz utóélete sem. Megkértem Perjés Klárát, a Kossuth Rádió „Vasárnapi újság” című műsorának főszerkeztőjét, hogy segítsen bevinni a köztudatba, és a rádión keresztül bábáskodjon a szerzemény utóéletén. Megjegyzem, hiányérzetem jogos volt, mert még a Pátria rádióhoz sem jutott el augusztus óta a felvétel, pedig már lassan decembert írunk. Három héten át mutatta be Perjés Klára Zoboralját a rádió hallgatóinak, amely felvezette a sorozat harmadik részét, amely egy, maga a szerzővel készült terjedelmes interjúval zárult, és végre felcsendülhetett a himnusz az éterben.

Ugyanezt a segítséget kértem Oriskó Norbitól is. A rádiós interjú is, ugyanúgy, ahogy a Norbi által készített riport is egy meghitt baráti találkozás eredménye, mely Koltay Gergely lakásán készült. Innentől kezdve mindenki tette a saját dolgán ez ügyben. Így született meg az a bizonyos klip is, amelyre való jogosultságát Oriskó Norbinak, illetve a Felvidék Ma honlapnak kétségbe vonjátok, vagy számon kéritek.

Tudom, hogy már elviselhetetlenül rossz világot élünk. Politikai érdekcsoportok ütköznek meg egymással – nap, mint nap az orrunk előtt. Mi pedig balga emberek felsorakoztunk mögéjük. Megosztottak bennünket. Ami még szörnyűbb, hogy már a megosztottakat is megosztották. Lelkünkben nyomorítottak meg minket. Éppen ezért legalább Zoboralja himnuszát ne tegyétek közprédára. Gondoljatok azokra a pillanatokra, amikor a szerző gondolataiban megjelenhettek az első verssorok, az első hangok, amikor a szívéből törtek fel az érzések, mikor megszületett ez a csodálatos dal. Koltay Gergely és zenekara 15 millió magyarnak zenél, ezen belül is most Nektek, zoboraljaiaknak, gyerekeiteknek, unokáitoknak, hiszen nem titkos szándéka a kezdeményezésnek a nemzetébresztés, és a megmaradásunk tétje.

Terjesszétek Ti is. Mindenki, lehetőségeihez mérten. Tegyétek fel az internetes oldalaitokra, énekeljétek az óvodákban, iskolákban, kórusokban, templomokban, vagy csak úgy, amikor azt érzed, eleged van már mindenből, és akkor biztosak lehettek abban, hogy majd dédunokáitok is táplálkozhatnak lelkileg belőle. Legyen ez a himnusz szent és sérthetetlen. Vigyázzatok rá. Szóljon mindenkinek. Kinek azért, hogy megtöltse szívét, kinek azért, hogy felébressze lelkiismeretét. Ez legyen a Zoboraljai himnusz küldetése.

Tisztelettel: Karkó Henriett.

http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=40082&highlight=